Kruisbestuiving

De afgelopen jaren hebben meer dan honderd juristen en andere deskundigen aan de verschillende Klimaattafels gesproken over de uitdagingen waar zij binnen hun bedrijf, industrie of vakgebieden tegenaan lopen in de transitie naar een duurzame economie. Een prachtige vorm van kruisbestuiving die ook onderling heeft geleid tot mooie verbindingen, artikelen en ‘best practices’ waarmee iedere jurist aan de slag kan gaan.

meer informatie

Congres ‘Jurist doet WAT’

Door Flore Groen en Rik Aertsen

Aanmelden congres

programma

Twee jaar geleden startte het NGB samen met het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen (OO&R) het initiatief ‘Jurist doet WAT’. Aanleiding voor dit initiatief was de publiekscampagne ‘Iedereen doet WAT’. Deze campagne laat zien dat iedereen wat voor het klimaat kan doen en geeft informatie en concrete tips over hoe eenieder zijn of haar persoonlijke leven duurzamer kan maken. Het NGB en het OO&R hebben met het initiatief ‘Jurist doet WAT’ eenzelfde boodschap voor de juridische sector: iedere jurist kan op zijn of haar expertisegebied proactief bijdragen aan de transitie naar een duurzame, circulaire economie!

 Wat is Jurist doet WAT?

De gedachte van ‘Jurist doet WAT’ is om kennis, ervaringen, knelpunten, modelcontracten, voorstellen en casuïstiek gerelateerd aan de transitie met elkaar te delen en/of gezamenlijk te ontwikkelen. Alle juristen in Nederland worden opgeroepen mee te doen: advocaten, notarissen, bedrijfs- en overheidsjuristen, fiscalisten en rechtswetenschappers. Enkele eerste resultaten van ‘Jurist doet WAT’ kun je nu al gebruiken.

Daarnaast wil ‘Jurist doet WAT’ een netwerk opzetten van juristen die zich proactief met duurzaamheid en de transitie bezighouden.

Deelnemers Klimaattafel Energie in gesprek met Joost Hoebink tijdens de online inspiratiesessie op 29 september 2021 (vlnr: Jasper Langezaal, Renske van Ekdom, Joost Hoebink).

 Klimaattafels

Gebruik makend van de kennis en kunde van de verscheidenheid aan juristen in Nederland zijn er ‘Klimaattafels’ geformeerd. Het doel is om gezamenlijk met concrete (juridische) voorstellen te komen die kunnen bijdragen aan verduurzaming binnen de volgende thema’s:

  1. gebouwde omgeving
  2. mobiliteit
  3. industrie
  4. energie
  5. landbouw & landgebruik
  6. overkoepelende thema’s (zoals o.a. mededingingsrecht, intellectuele eigendom of arbeidsrecht).

Bekijk welke juristen er al deel uitmaken van de Klimaattafels.

Aansluiten bij

een van de klimaattafels